A téli időszak fokozott kihívások elé állítja a szervezetünket. A hidegebb napokra ezért a téli szezon legegészségesebb immunerősítő gyümölcseit szedtük csokorba. Nézzük, mely déligyümölcsök lehetnek segítségünkre a következő hetekben!
Hosszú az út a tányérunkig
A trópusi, szubtrópusi éghajlaton élő növények terméseit a távolság és a hosszú szállítási idő miatt nem érett állapotban szüretelik. A déligyümölcsök fogyasztható állapotukat a szállítás célpontjában, jelen esetben hazánkban érik el. Ezáltal tápanyagtartalmuk kisebb, mintha termőhelyükön éretten és frissen fogyasztanánk őket. Mindezek ellenére a változatosan étkezők számára fontos kiegészítők lehetnek a napi élelmirost-, vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezéséhez.

A citrusok egyik jellemző tulajdonsága az alacsony szárazanyag-tartalom, aminek köszönhetően az energiatartalmuk is csekély (30–50 kcal/100 g). Zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, és a fehérjetartalmuk is kevés (1 g/100 g). Jellemző összetevőjük a szénhidrát (10 g/100 g), és általában C-vitaminban gazdagok (30–50 mg/100 g). Élelmirost-tartalmuk magas (2–3 g /100 g), ami kedvező hatással van az emésztőrendszerünkre. A gyümölcsök és a gyümölcsalapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák között szerepelt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.