Nincs benne zsír, koleszterin, kevés benne a szénhidrát, viszont sok a fehérje, valamint a víz és a rost is. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással mind a májra, mind a hasnyálmirigyre.
Az őszi időszakban, amikor gyakoribbak a megfázások és fertőzések, a gombák immunerősítő hatása különösen előnyös lehet. A gombákban található poliszacharidok, különösen a béta-glükánok, hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, serkentik a fehérvérsejteket, amelyek így hatékonyabban veszik fel a harcot a kórokozókkal szemben. A reishi (ganoderma) például egy erőteljes immunmoduláló hatású gomba, amely segíthet az immunválasz egyensúlyának fenntartásában és védelmet nyújt a szervezet számára a környezetből érkező káros hatások ellen.
A gombák gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek védenek a sejtek oxidatív károsodása ellen. Az antioxidánsok szerepe kiemelten fontos a szervezet egészségének megőrzésében, különösen a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás csökkentésében. A gombában található antioxidánsok, hozzájárulnak:
- gyulladások csökkentéséhez
- a sejtek regenerálódásához
- öregedési folyamatok lassításához
Az antioxidánsok különösen fontosak az őszi időszakban, amikor a szervezet könnyebben kimerülhet és kevésbé ellenálló a külső tényezőkkel szemben.